Gepubliceerd door de media

Aandacht vragen voor zaken die met het Buytenpark te maken hebben is één ding aandacht krijgen is duidelijk iets anders. Een extra handicap is dat de mogelijkheden om die aandacht te krijgen via de onafhankelijke pers, kranten en omroepen, steeds kleiner zijn geworden. In dertig jaar tijd is het aantal dagelijkse kranten in deze regio maar liefst met meer dan 90% afgenomen. Tot laat in de vorige eeuw zat bij de Haagsche Courant en het Binnenhof dagelijks een Zoetermeersche Courant. Bovendien haalde Zoetermeer geregeld ook de kolommen van het Vaderland, de Nieuwe Haagse Courant, het Haags Dagblad, Het Vrije Volk editie Den Haag, de Leidsche Courant, de Nieuwe Leidsche Courant en de Waarheid. Inmiddels allemaal verdwenen krantentitels. In de plaats daarvan is er nu een AD/Haagsche Courant/Zoetermeerse editie, met door gebrek aan mensen en ruimte een veel beperktere aandacht voor Zoetermeer dan weleer. Leiden heeft nog alleen het Leidsch Dagblad Daarnaast is er Omroep West, zowel radio als televisie. De huis-aan-huisbladen Dichtbij en Het Streekblad zijn gebleven maar hebben natuurlijk vooral een commerciële doelstelling. Daarnaast heeft Zoetermeer nog een lokale omroep en de website zoetermeeractief.nl. De landelijke pers haalt Zoetermeer sowieso zelden. Als het om het Buytenpark gaat is er hooguit soms de Telegraaf die Zoetermeer weet te vinden maar dan nog alleen als SnowWorld iets te melden heeft.
Toch lukt het ons af en toe. Zie de documenten in de subrubrieken AD, DichtBij, Omroep West, het Streekblad, De Telegraaf en Diversen.

 

VERKEERDE BERICHTGEVING OVER PROCEDURE TEGEN SNOWWORLD (update 20160427) 
Niet altijd gaat de pers even nauwkeurig met feiten om. Dat was te merken in de berichtgeving over de juridische procedure tegen de uitbreiding van SnowWorld. Zo opende AD/Haagsche Courant/Zoetermeerse editie op 6 januari 2016 met het bericht “dat SnowWorld nog die dag met de eerste werkzaamheden voor het nieuwe complex zou beginnen”. Dit op grond van de afwijzing van het verzoek van het Kwaliteitsteam Buytenpark om hangende de procedure bij de Raad van State elke verdere stap te verbieden. Zoals elders op deze website is te lezen had SnowWorld toen nog niet alle vergunningen compleet en definitief binnen en betekende deze afwijzing van een zogeheten voorlopige voorziening bovendien niet het einde van de procedure bij de Raad van State. Integendeel de zaak zelf is pas donderdag 24 maart 2016 voorgekomen. Daarom is het openingsartikel van het Streekblad van 7 januari 2016 onder de kop Bezwaar afgewezen er ook helemaal naast. 

Pogingen van ons om hierop een correctie te krijgen zijn echter niet gehonoreerd. Ook kregen we geen gehoor voor kanttekeningen bij de uitvoerig in dat bericht geciteerde SnowWorld-directeur Koos Hendriks. Terwijl zijn stelling "Ik ben blij dat de Raad van State achter ons staat" nergens op slaat, mede niet omdat dit een procedure is tussen gemeente en het Kwaliteitsteam Buytenpark plus partners. Ook zijn opmerking "dat het te gênant is voor woorden dat het Kwaliteitsteam 10 jaar lang de plannen heeft weten tegen te houden" had naar ons oordeel wel meer kritische zin verdiend. Het moet ook bij het Streekblad bekend zijn dat de Stichting Kwaliteitsteam Buytenpark pas 4 jaar geleden is opgericht, het team als groep eerst 2 jaar daarvoor zich heeft geformeerd, uitbreiding van SnowWorld in 2009 eerst door de gemeenteraad van Zoetermeer is afgewezen, waarna uiteindelijk gemeente en provincie toch aan een vierde baan groen licht hebben gegeven, de heer Hendriks vervolgens plots zelf is uitgestapt omdat hem het geld ontbrak, de gemeente toen maar heeft besloten tot een Bestemmingsplan Buytenpark zonder uitbreidingsruimte voor SnowWorld, het terrein waar SnowWorld nu wil bouwen daarmee de formele bestemming Natuur kreeg, het besluit om dit met een nieuw bestemmingsplan te corrigeren nog zeer recent is, enzovoort. Kennelijk allemaal vergeten geschiedenis. Mogelijk ook gevoed door wat minder precieze berichtgeving van SnowWorld zelf, want zo wist het persbureau Dow Jones “op grond van een mededeling van SnowWorld NV” te melden “dat SnowWorld al was gestart met het verlengen van de skipiste in Zoetermeer”. Dat gebeurde pas half april 2016.