Protest tegen SnowWorld+
UITSTEL BESLUIT SNOWWORLD-PLANNEN (20240814)
Het besluit over hoe nu verder met de uitbreidingsplannen van SnowWorld (zie verderop op deze pagina) is uitgesteld tot het laatste kwartaal van 2024. Namens wethouder Ronald Weerwag (LHN; Ruimtelijke Ordening en Sport) heeft het gemeentelijk Projectenbureau dat de planvorming begeleidt dit in een memo verwoord aan de gemeenteraadsleden. De gemeenteraad van Zoetermeer heeft in februari 2023 voor de planvorming van SnowWorld - met daarin een hotel en een zipline – een haalbaarheidsfase ingelast. Aanvankelijk was het de bedoeling die fase ook in 2023 af te ronden. Daarna was sprake van voorjaar 2024. Nu wordt het dus weer een half jaar later.
GEEN AKKOORD VOOR HOTELONTWERP SNOWWORLD (update 20240814)
De Zoetermeerse gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) heeft zich tot drie keer toe gebogen over het ontwerp voor een hotel bij SnowWorld. Uiteindelijk heeft de CRK na een zitting op 8 maart 2024 weliswaar geconcludeerd ‘in principe positief’ te staan ten aanzien van de nieuwste uitwerking van het hotelplan, Maar van een definitief akkoord is nog lang geen sprake. De CRK heeft namelijk ook gezegd: “Er moet worden gezorgd voor voldoende natuur- en klimaatadaptatie bij deze ingreep.” Onder het begrip adaptatie wordt doorgaans verstaan het aanpassen van een ontwikkelingsproces aan de nieuwste eisen ter bescherming van de natuur en het afzwakken van mogelijk nadelige gevolgen voor het klimaat.
Eerder had de CRK het hotelplan ‘voorlopig afgewezen’. Op de eerste versie gaf de CRK als eindoordeel: ‘dit is van onvoldoende kwaliteit (…)’. De commissie heeft eind 2023 een voorkeur geformuleerd voor variant 1a, “waarbij het hotel op de plek van de schuur wordt gebouwd en los komt te staan van de rest van het complex.” Maar ook toen sloot de CRK af met: “De commissie vindt het plan echter nog onvoldoende en heeft een aantal opmerkingen.” En dat aantal was niet gering. Zo vroeg de CRK om “een analyse en visie op de rol van SnowWorld in het park (…) Wat leveren deze ontwikkelingen het park op, zowel praktisch recreatief als ecologisch landschappelijk? (...) Wat draagt ontwikkeling van SnowWorld bij aan ecologie en biodiversiteit in het park? Alleen constateren dat de ontwikkeling geen afbreuk doet aan beschermde soorten is niet genoeg.”
Zie afbeelding: Hotelplan SnowWorld 2024
VEEL KRITIEK OP NATUURRAPPORT SNOWWORLD (20240814)
“Het zou onzorgvuldig zijn een besluit te nemen op basis van de huidige informatie. Er is, zoals Bureau Kragten diverse malen zelf in zijn rapporten aangeeft, eerst nog aanvullend onderzoek nodig. Wij vragen dringend om betrokkenheid bij de verdere onderzoeken.” Zo luidt de conclusie van een brief die we op dinsdag 2 juli 2024 samen met de Vogel- en NatuurVereniging Zoetermeer (VNVZ) hebben gestuurd aan het college van B&W. Onderwerp van die brief is een reactie op twee rapporten van Bureau Kragten dat SnowWorld adviseert over de vernieuwingsplannen. Een van de twee rapporten gaat over de mogelijke consequenties hiervan voor de natuur, het andere over de mogelijke geluidhinder. In onze brief hebben we vooral veel kritiek op het natuurrapport. Bij de brief zit een bijlage met een lange reeks van kritische kanttekeningen en vragen.
We hebben die brief over de rapporten van Bureau Kragten kunnen schrijven omdat het Zoetermeerse college van Burgemeester en Wethouders alsnog het verzoek van het Kwaliteitsteam Buytenpark heeft gehonoreerd om daarin inzage te geven. Onder verwijzing naar de Wet open overheid (Woo) heeft het college ons namelijk uiteindelijk zowel een kopie toegestuurd van het op 7 november 2023 door Bureau Kragten geschreven rapport ‘Verkennend flora- en faunaonderzoek in het kader van de Wet Natuurbescherming’ als het op 17 november 2023 geschreven rapport ‘Akoestisch onderzoek industrielawaai: haalbaarheidsonderzoek uitbreiding SnowWorld Zoetermeer’. Beide rapporten zijn vervaardigd in opdracht en op kosten van SnowWorld. Tot nog toe waren alle pogingen om die rapportage mee te lezen mislukt.
OPROEP VOOR RUST EN STILTE IN EN ROND NATUUR (20230419;update 20240814)
Het Kwaliteitsteam Buytenpark wil nu eerst extra maatregelen ter bescherming van de natuur in Zoetermeer, om te beginnen in het Buytenpark. Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat daar de rust en stilte zoveel mogelijk behouden blijven. Het team heeft dat op 19 april 2023 verwoord in een uitvoerige oproep aan zowel het gemeentebestuur van Zoetermeer als het provinciebestuur van Zuid-Holland. Een van de voorstellen is om binnen een afstand van minimaal 250 meter van elk Natuur-bestemd gebied een bufferzone in acht te nemen, allereerst bij SnowWorld. Binnen die bufferzone zou geen nieuwe bebouwing mogen komen en moet het geluid- en lichtniveau worden beperkt, om verstoring van het erachter liggende natuurgebied te voorkomen. Hoe wij ons dit voorstellen is op onderstaande kaart te zien bij de foto's. De oproep is verpakt als ‘aanzet tot Masterplan Natuur Zoetermeer; deel 1 het Buytenpark’. Dit met steun van de Vogel- en NatuurVereniging Zoetermeer (VNVZ) en de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor ’s-Gravenhage en omstreken (AVN). In het oproepdocument wijzen we om te beginnen op het grote belang, de waarden in het oog te houden van de groene gordel rondom Zoetermeer, de zogeheten groene hoepel. Parten daarvan zijn absoluut mede bruikbaar voor recreatieve doeleinden, en dat gebeurt nu ook. Maar tegelijkertijd is het van belang in de gaten te houden dat sommige natuurdelen niet meer recreatieve elementen kunnen hebben zonder gevaar te lopen op ernstige verstoringen, bijvoorbeeld ook van de gewenste rust. De oproep van het Kwaliteitsteam Buytenpark is gedaan nadat er plannen bekend zijn geworden die als bedreiging zijn te beschouwen van het Natuur-bestemde deel. Dat geldt in de eerste plaats op het Masterplan van SnowWorld en het plan van de Stichting Fietsklim Zoetermeer. In het Masterplan’ van SnowWorld staat, dat het skiconcern hiermee – letterlijk - “wil uitgroeien tot een resort met het hele jaar rond de Alpenbeleving.” SnowWorld zegt hiervoor onder meer een hotel met 100-120 kamers nodig te hebben plus een ruim 500 meter lange kabelbaan tussen SnowWorld en Adventure Valley. Daarnaast is er een Fietsklim-plan dat door de gemeenteraad van Zoetermeer vooralsnog is gehandhaafd op de lange-termijn-lijst van mogelijk in de toekomst te ontwikkelen projecten.
PLAN B VOOR SNOWWORLD-HOTEL (20240814)We hebben het gemeentebestuur op basis hiervan geschreven dat als onverhoopt SnowWorld toch de ruimte krijgt voor een hotel, te kiezen voor wat wij noemen plan B. Dat plan noemen we ons ‘uiterste alternatief’. Hierin is het door SnowWorld gewenste hotel niet bij het skicomplex ingetekend maar op het terrein van Adventure Valley, dus op de door ons gewenste 250 meter afstand van de natuur. In plan B hebben we door ons en vele anderen bestreden zipline tussen de beide vestingen van SnowWorld geschrapt. We vinden dat ons plan prima aansluit bij de stelling van SnowWorld, dat het Masterplan is bedoeld “ter verbetering van de relatie tussen het skicomplex en Adventure Valley teneinde het gehele jaar wat te doen te hebben in de Zoetermeerse vestigingen van het concern. Ons plan B bevat ook het idee, de verbinding tussen een hotel op het terrein van Adventure Valley en het restaurant van het huidige SnowWorld-complex te realiseren in de vorm van een fietsvoorziening. In het plan van SnowWorld is het hotel met een bovengrondse verbinding verbonden met het restaurant van het skicomplex.
UITVOERING MASTERPLAN SNOWWORLD GESPREID TOT 2030 (20230416)
SnowWorld wil de uitvoering van het eigen Masterplan spreiden in 4 fasen, tussen 2024 en 2030. Er is nog geen sprake van een echte tijdsplanning. De kabelbaan maakt deel uit van de eerste fase. Die fase behelst verder vooral de vernieuwing van Adventure Valley. Het is de bedoeling daar een nieuwe klimhal te bouwen en wel op de plek van de huidige loods en opslagruimten. Verder zit in deze fase het plan om de parking van SnowWorld te voorzien van een hek om ‘s nachts het terrein te kunnen afsluiten. Er zal een slagboom worden geïnstalleerd om betaald parkeren te kunnen invoeren. Tenslotte zal er een zogeheten parkeer-geleidsysteem komen, met borden om aan te geven welk parkingdeel nog beschikbaar is en hoeveel vrije plaatsen er nog zijn. Dit om te vermijden dat automobilisten rond gaan rijden om te zoeken naar een plekje.
Fase 2 voorziet in een hotel. Op de plek waar nu de witte loods staat van SnowWorld. Er wordt gedacht aan voorgeproduceerde bouw als ware het een legoblokjes-systeem. Dat gaat sneller en geeft veel minder hinder. Het gaat om een hotel met in totaal maximaal 120 kamers. In deze fase moet ook gewerkt worden aan een aparte toegang tot SnowWorld voor fietsers en voetgangers. De fietsroute zal worden gewijzigd. Om een veilige verkeerssituatie te laten ontstaan zal het langzame verkeer namelijk worden gescheiden van het gemotoriseerde verkeer. Hoe In Fase 3 moet het SnowWorld-complex een nieuw uiterlijk krijgen. Deze fase bevat ook een binnenspeelruimte voor kinderen: ‘Snowyland’. Fase 4 voorziet in een parkeerdek voor het geval de parkeerdruk te veel zou toenemen in het gebied buiten SnowWorld.
Volgens de bestaande planologische regels zijn veel aspecten van het Masterplan van SnowWorld, inclusief de kabelbaan en het hotel, zonder meer niet toegestaan. Zo zal voor een eventuele realisatie een wijziging nodig zijn van de nu geldende bestemmingsplannen. Het gemeentebestuur heeft besloten eerst te onderzoeken of dit een haalbaar traject is. Die haalbaarheidsfase gaat bijna een jaar duren. Er komt eerst een uitgebreid ‘participatietraject’ om diverse onderdelen van het Masterplan met alle belanghebbenden te bespreken. Op basis daarvan kunnen onderdelen van het plan veranderen. Waarschijnlijk komen er drie van zulke sessies.